Airborne agenda

Belevenistour Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief – Alarm in Oosterbeek!

“We hadden Angst, allemaal!” De door Ingrid Maan geïnterviewde Duitse veteranen waren in 1944 allemaal jonge mannen van 18, 19 jaar. Sommigen waren pas in 1943 voor het Duitse leger opgeroepen, ze waren nog in opleiding tot soldaat, toen ze te maken kregen met de Slag om Arnhem. Anderen hadden het oostfront en Normandië al meebeleefd, ze wisten wat vechten was.
De Slag om Arnhem duurde 9 dagen. Er werd hevig gevochten, er vielen veel slachtoffers. Voor de geallieerden was deze slag een grote mislukking, met als gevolg die lange Hongerwinter. Hoe had dat kunnen gebeuren? Op 17 september 1944, toen de geallieerde luchtlanding zich inzette, verbleven deze Duitsers vrijwel allemaal al in ‘Raum Arnheim’. Degenen die onderdeel van een Luftwaffe Flakbatterie waren, zaten zelfs al langer in de uiterwaarden rondom de bruggen van Oosterbeek en Westervoort. Er was groot alarm en iedereen werd richting Arnhem gedirigeerd, om de optrekkende vijand tegen te houden.
In de avond van de 17e september ontstonden er bij de verkeersbrug in Arnhem zware gevechten. De geallieerden waren niet opgewassen tegen de Duitse defensie en werden teruggedreven richting Oosterbeek, waar ze uiteindelijk omsingeld werden in een perimeter. Er was geen enkele uitweg meer en uiteindelijk zagen de geallieerden zich gedwongen om in de nacht van 25 op 26 september de Rijn over te steken richting Driel, dit was hun enige vluchtweg.
Tijdens de tour hoort u waarom het zo fout is gegaan en hoe de Duitsers deze Slag om Arnhem zelf hebben beleefd. Het zijn de persoonlijke herinneringen van de veteranen, die u kunt teruglezen in het boek Weggemoffeld!, dat Ingrid Maan schreef over de Duitse veteranen. Het zijn de verhalen van jeugdtijd, dienstoproep, inzet aan oost- en westfront, krijgsgevangenschap, terugkeer naar huis, wederopbouw en hoe ze als oude mannen terugkijken op die beladen tijd.
Tijdens de tour wordt om 9.30 uur verzameld bij de Concertzaal Oosterbeek. Volop parkeergelegenheid aanwezig. De gids Ingrid Maan neemt u mee langs de herinneringsplekken van de veteranen. Rond 14.00 uur krijgt u een uitgebreide lunch in de concertzaal, waarna de interviewfilmpjes met de veteranen getoond worden. U kunt tot 17.00 uur gezellig na-borrelen.
Hierbij is inbegrepen:
-koffie/thee/koekje bij ontvangst
-uitgebreide lunch, incl. drankjes
-interviewfilmpjes
-deskundige gids (Member of the International Guild of Battlefield Guides)
-1 consumptie na afloop
Tciket kopen: https://ingridmaan.nl/tours/alarm-in-oosterbeek

Organisatie

DNG 40-45 / Duits-Nederlandse Geschiedenis

Locatie

Oosterbeek, startpunt concertzaal, Rozensteeg 3

Website

Datum

26-09-2021 om 09:30 uur
tot 26-09-2021 om 17:00 uur

Toegangsprijs

€ 40,00

Talen

nederlands