Airborne agenda

Herdenking fusillade Joodse Arnhemmers in Velp

25/10/2024 – 25/10/2024

vr

Behalve door de burgemeesters van Rheden en Rozendaal worden jaarlijks bloemen gelegd door vertegenwoordigers van diverse organisaties. In 2024, 80 jaar na de fusillade, wordt ook de burgemeester van Arnhem uitgenodigd.

Slag om Arnhem
Het Arnhemse gemeenteraadslid Jan Klaver en zijn vrienden Harry Kuyper en Charles Mozes trokken zich het lot aan van zieken en bejaarden die achterbleven toen Arnhem werd geëvacueerd in september 1944. Alle drie waren de vrienden voor de oorlog al betrokken bij het verzet. Nu vormden ze samen een geïmproviseerde mobiele Rode Kruispost. Charles Mozes beheerde de apotheek van enkele huisartsen op de Geitenkamp en wist daardoor enkele Rode-Kruisarmbanden te bemachtigen. Harry Kuyper vervalste de bijbehorende papieren. En het lukte Jan Klaver dat de Duitsers een auto beschikbaar stelden voor dit goede doel.

Half-joodse verzetsmannen
Bij een controle werd Charles Mozes aangehouden. De Duitser vertrouwde de papieren niet en Charles werd opgesloten in het politiebureau aan de Stationsstraat in Velp. Diezelfde avond werden zijn gezin en dat van Jan Klaver door de SD gearresteerd. De volgende dag werd ook Harry Kuyper en zijn vrouw gevonden. De gezinnen van de drie mannen werden ’s avonds laat vrijgelaten aan de grens van Velp.
Toen de beruchte SS-er Franz Fisher (hij bewoonde een Velpse villa) ter ore kwam dat twee van de mannen half-joods waren, werd hun arrestatie niet meer behandeld vanwege het vervalsen van papieren, maar beschouwde hij het als een ‘Jodenzaak’. Hij liet hen op de avond van 24 oktober uit het politiebureau halen.

Geërfdenbank Velp
In de vroege ochtend van 25 oktober 1944 werden de mannen naar de Pinkenberg in Velp gebracht, waar zij zonder vorm van proces werden doodgeschoten. De kogelinslagen zijn nog te zien in de stenen Geërfdenbank. De lichamen lieten ze achter. Later op de avond werden deze ter plaatse door onbekenden begraven.

Op verzoek van de nabestaanden is een herdenkingssteen indertijd niet boven bij de Geërfdenbank geplaatst maar, voor iedereen zichtbaar, aan de kant van de weg. Scouts van De Velpsche Woudloopers hebben het monument geadopteerd. www.wo2velp.nl

Organisatie

Stichting Velp voor Oranje

Website

Datum

25/10/2024 – 25/10/2024

Dagen

vr

Tijd

13:00 – 13:30 uur

 

Toegangsprijs

Deze activiteit is gratis

Talen

nederlands