Airborne agenda

Oude Kerk Oosterbeek

11/9/2022 – 25/9/2022

ma t/m zo

De Oude Kerk in Oosterbeek behoort tot de groep van vijf oudste kerken in Nederland. De kerk is al meer dan duizend jaar oud en heeft veel meegemaakt, waaronder de Slag om Arnhem van 17-26 september 1944.

Tijdens de slag waren de Britse militairen teruggedrongen in de perimeter, een klein hoefijzervormig gebied vanaf Hartenstein tot de Oude Kerk. In en rond de kerk waren enkele honderden geallieerde militairen verzameld en werden hun gewonden verzorgd door de bekende Kate ter Horst. Maar rondom de kerk was men niet veilig. Er werd continue hevig geschoten en velen lieten het leven. In de nacht van 25 op 26 september moest de strijd gestaakt worden. Zo’n 2400 geallieerden konden ontsnappen door de Rijn over te steken, anderen werden gevangen genomen door Duitse troepen. Rond de kerk waren honderden gesneuvelden aan beide zijden en ongeveer 400 achtergebleven gewonden met hun verzorgers. Zij werden krijgsgevangen gemaakt.
De betrokkenheid van de Britten werd zichtbaar door de schenking van de Kerkgemeenschap uit Boston, Verenigd Koninkrijk. Een preekstoel, een doopvont in de vorm van een parachute met het Airborne insigne en de avondmaalstafel. Jaarlijks komen honderden Britten de kerk bezoeken. In de jaarlijkse herdenkingen van Operatie Market Garden neemt de Oude Kerk een centrale plek in, met zijn vele herinneringen.

Organisatie

Locatie

Benedendorpsweg 134
6862 WP Oosterbeek

 

Website

Datum

11/9/2022 – 25/9/2022

Dagen

ma t/m zo

Tijd

13:00 – 16:00 uur

 

Toegangsprijs

Deze activiteit is gratis

Talen

engels,nederlands