Korte wandeling naar de Rijn ter herdenking van de terugtrekking van de Britse en Poolse troepen in september 1944. De wandeling gaat door de uiterwaarden achter de Oude Kerk in Oosterbeek en is opengesteld vanaf 4 tot en met 25 september 2023
White Ribbon Mile is meer dan een wit lint. Het is de Levenslijn van Hoop!
De korte wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn, herinnert aan de terugtocht van Britse, Nederlandse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem. Het traject is normaal niet toegankelijk, alleen slechts van de eerste maandag na de Airborne wandeltocht tot en met 25september en gemarkeerd met een wit lint.
De terugtocht in 1944
Op het hoofdkwartier van Generaal Urquhart, in hotel Hartenstein, het huidige Airborne Museum, kwam de opdracht binnen dat de troepen zich moesten terugtrekken. Dat moest in de nacht gebeuren omdat op die manier de actie zoveel mogelijk aan het oog van de vijand werd onttrokken. De soldaten verlieten een zwaar beschadigd dorp waarin hun gewonde en gesneuvelde vrienden achterbleven. De Slag om Arnhem, met als doel het bezetten van de Rijnbrug in Arnhem, was niet gelukt.
Witte linten
Die nacht was het slecht weer, het regende hard en het was aardedonker. De openbare verlichting functioneerde niet meer waardoor de soldaten bijzonder moeilijk hun richting konden bepalen. En natuurlijk ook het doorlopende gevaar van beschietingen door de vijand. Om de soldaten toch de goede kant op te leiden, werden door de bossen en in de uiterwaarden witte linten gespannen die de route naar de rivier markeerden.
De overtocht
In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken bijna 2400 manschappen naar de Rijn waar ze met bootjes werden overgezet. Canadese en Britse genietroepen bemanden die bootjes en zetten met gevaar voor eigen leven, en onder hevig vijandelijk vuur, de uitgeputte en angstige manschappen over de rivier.
Sommige soldaten hebben zelfs zwemmend geprobeerd de overkant te bereiken en een aantal van hen heeft dat niet gered en is verdronken. Anderen werden krijgsgevangene gemaakt.
Jaarlijks Herdenken
Ongeveer op de plek waar de soldaten overstaken, staat het kleine monument dat de plek van de oversteek markeert en herinnert aan die overtocht over de Rijn. Een plek waar je, ook letterlijk, stilstaat bij wat er toen gebeurde tijdens die terugtocht.
Het monument is normaal gesproken niet te bereiken. Gedurende de herdenkingsperiode van 4 tot en met 25 september wordt jaarlijks een route naar het monument aan de Rijn gemaakt. De route is dan vrij toegankelijk en is, net als toen in 1944, aangegeven met een wit lint. Informatieborden geven extra uitleg over die zware terugtocht van toen en vertellen iets over de betekenis ervan voor nu.
Het monument en de wandeling zijn ook een plek om stil te staan bij de vele vluchtelingen die wereldwijd, ook nu nog, een goed heenkomen zoeken. Mensen, jong en oud, mannen, vrouwen en kinderen, die hun huis of land moeten verlaten omdat het onveilig is.
Stille tocht.
Jaarlijks wordt op 25 september de White Ribbon Mile afgesloten met een stille tocht.
De stille tocht begint om 21.00 uur bij de Oude Kerk met het tonen van een film over de White Ribbon Mile, waarna men naar het monument aan de Rijn loopt. Daar kan één bloem uit eigen tuin gelegd worden bij het monument. Dit als symbool voor de jaarlijkse bloemlegging door schoolkinderen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.
De stille tocht wordt bij het monument afgesloten met het spelen van de Last Post en is tevens de officiële afsluiting van de Airborne herdenkingen binnen de gemeente Renkum.
Route
Starten kan bij de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg 134 in Oosterbeek.
De wandeling kan ook op alle zondagen in de maand september gestart worden bij Event Theater Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3.
Openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.
De perimeterroute, die start bij het Airborne Museum Hartenstein kan van 6 tot 25 september worden uitgebreid met de White Ribbon Mile. Op verzoek kan een gids u begeleiden naar het monument.
In de Oude Kerk en in de Event Theater Concertzaal is de film over de White Ribbon Mile te zien. De film duurt ongeveer zeven minuten en gaat over de route die de terugtrekkende troepen destijds moesten volgen en over de betekenis ervan voor nu.
Stichting White Ribbon Mile in samenwerking met:
Gemeente Renkum
Stichting Airborne Herdenking