Arnhem

Luitenant-kolonel J.D. Frost wist met zijn 2e bataljon in de avond van 17 september de noordelijke oprit van de Rijnbrug te veroveren. De Rijnbrug vormde het sluitstuk binnen operatie Market Garden: het was de laatste brug in een reeks bruggen van Eindhoven tot Arnhem. De Britten rukten op via de meest zuidelijke route via Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek-laag. De bataljons die oprukten via twee andere routes stuitten onderweg op heftige tegenstand en slaagden er niet in hun doelen in Arnhem te bereiken. Frost leidde een gemengde troepenmacht bij de brug. Bij zijn bataljon had zich bijvoorbeeld een deel van de verkenningseenheid van de divisie aangesloten, die via een andere route de Rijnbrug wist te bereiken.

DE RIJNBRUG

Bij de Rijnbrug vochten eveneens militairen van genie en de verbindingsdienst. Op 18 en 19 september werden er door verschillende bataljons van de divisie pogingen ondernomen de troepen van Frost bij de Rijnbrug te ontzetten. Hun aanval richtte zich op de Arnhemse wijk Lombok, via de wegen Bovenover en Onderlangs. De Duitse verdedigers hadden echter het voordeel van het terrein en wisten de Britse aanvallen af te slaan. De Britse verliezen waren groot en een terugtocht naar Oosterbeek volgde.

HACHELIJKE SITUATIE

De troepen van Frost bevonden zich ondertussen in een hachelijke situatie. Grotendeels omsingeld verdedigden zij de oprit van de brug tegen een tegenstander die kon beschikken over zwaarder geschut. De lichtbewapende Britse luchtlandingstroepen waren qua vuurkracht geen partij.

EVACUATIE

Tot overmaat van ramp raakte Frost op 20 september gewond. De troepen bij de Rijnbrug staakten de volgende ochtend moegestreden de strijd. De Rijnbrug was verloren. Op 23 september vaardigden de bezetters een evacuatiebevel uit. Arnhem en de omringende gebieden moesten evacueren. Duizenden Arnhemmers verlieten gedwongen huis en haard, op zoek naar een plek om te kunnen verblijven. Toen Arnhem in 1945 bevrijd werd, was de stad dan ook grotendeels leeg.

WIL JE MEER WETEN?

Kijk dan op de website van Airborne at the Bridge.