DE RIJNBRUG
Bij de Rijnbrug vochten eveneens militairen van genie en de verbindingsdienst. Op 18 en 19 september werden er door verschillende bataljons van de divisie pogingen ondernomen de troepen van Frost bij de Rijnbrug te ontzetten. Hun aanval richtte zich op de Arnhemse wijk Lombok, via de wegen Bovenover en Onderlangs. De Duitse verdedigers hadden echter het voordeel van het terrein en wisten de Britse aanvallen af te slaan. De Britse verliezen waren groot en een terugtocht naar Oosterbeek volgde.
HACHELIJKE SITUATIE
De troepen van Frost bevonden zich ondertussen in een hachelijke situatie. Grotendeels omsingeld verdedigden zij de oprit van de brug tegen een tegenstander die kon beschikken over zwaarder geschut. De lichtbewapende Britse luchtlandingstroepen waren qua vuurkracht geen partij.
EVACUATIE
Tot overmaat van ramp raakte Frost op 20 september gewond. De troepen bij de Rijnbrug staakten de volgende ochtend moegestreden de strijd. De Rijnbrug was verloren. Op 23 september vaardigden de bezetters een evacuatiebevel uit. Arnhem en de omringende gebieden moesten evacueren. Duizenden Arnhemmers verlieten gedwongen huis en haard, op zoek naar een plek om te kunnen verblijven. Toen Arnhem in 1945 bevrijd werd, was de stad dan ook grotendeels leeg.
WIL JE MEER WETEN?
Kijk dan op de website van Airborne at the Bridge.