Ede

In aanloop naar de luchtlandingen voeren geallieerde bommenwerpers op zondagmorgen aanvallen uit boven Ede. Doelen zijn de Duitse wapenopstellingen bij de kazernes. Maar dit mislukt en de bommen komen terecht op de woonwijk Ede-Zuid. 69 burgers komen hierbij om het leven. Diezelfde middag arriveert een Schots bataljon op de Ginkelse Heide, dropzone Y, om deze te verdedigen. De volgende dag zal namelijk de 4e Britse Parachute Brigade daar landen. ’s Nachts voert het bataljon een heftige strijd met aanwezige Duitse soldaten om dropzone Y. Het lukt de Schotten om de dropzone vrij te houden. Maar de Duitsers zijn gealarmeerd.

GINKELSE HEIDE

Om 15.00 uur horen de inwoners van Ede zware dreunende geluiden. Plotseling verschijnen vanuit het zuiden 121 Dakota’s boven de Ginkelse Heide. Binnen tien minuten droppen zij ruim 1900 parachutisten en 400 containers, manden en pakketten afgeworpen. Aan het eind van de avond zijn alle militairen vertrokken richting Arnhem. De gevechten op en rond de Ginkelse Heide kosten de Britten veel slachtoffers. Ongeveer 300 man (15%) wordt gedood of raakt gewond of vermist.

RIJN WORDT FRONTLIJN

Uiteindelijk mislukt de Slag om Arnhem en de Rijn wordt frontlijn. De ziekenhuizen van Arnhem moeten worden ontruimd. Het Kröller-Müller Museum in Otterlo wordt als noodziekenhospitaal ingericht. Het Rode Kruis verzorgt de transporten van zieken en gewonden naar Otterlo. De vluchtelingen uit Arnhem en Bennekom trekken in een bonte stoet naar het noorden en westen en velen belanden in Ede. Hier zitten ook veel Britse militairen ondergedoken die zich na Market Garden niet hebben overgegeven of die zijn ontsnapt.

OPERATIE PEGASUS

Het Edese verzet ving onder anderen de Britse generaals Hacket en Lathbury op. Met de evacuatie van Bennekom lukt het om ongemerkt een grote groep militairen in één keer naar het bevrijde zuiden te brengen. Bij Operatie Pegasus 1 zijn dat 138 man. Helaas mislukt een maand later Operatie Pegasus 2. Hierbij vallen doden en gewonden en van de 116 deelnemers bereiken maar 7 het bevrijde gebied.

WIL JE MEER WETEN?

Kijk op de website van het Platform Militaire Historie Ede.