De slag om arnhem

De Rijnbrug bij Arnhem was één van de bruggen die ingenomen moest worden tijdens Operatie Market Garden. De brug lag diep in bezet gebied. Tienduizend Britse en Poolse luchtlandingstroepen moesten de brug bezet gaan houden totdat het grondleger zou arriveren. Op 17 september 1944 stegen de eerste vliegtuigen met luchtlandingstroepen op. In het gebied ten westen van Arnhem landden ze. In het zuiden van Nederland slaagden geallieerden na dagenlange heftige gevechten erin de bruggen daar te veroveren. Nu moest die van Arnhem nog ingenomen worden.

De strijd om de brug

Operatie Market Garden kwam als een complete verrassing voor de Duitse troepen. Toch wisten ze al snel een verdediging op te zetten die steeds sterker werd naarmate de strijd vorderde. De Britten ondervonden de nodige problemen. De landingsvelden waren relatief ver van de Rijnbrug verwijderd en slechts 600 Britse parachutisten, onder leiding van luitenant-kolonel John Frost, wisten de brug bij Arnhem te bereiken. Er volgden hevige gevechten om de brug in Britse handen te houden, maar na vier dagen bleek de tegenstand van het Duitse leger te sterk en moesten de Britten bij de brug zich overgeven.

Vast in Oosterbeek

De rest van de Britse troepen zat vast in Oosterbeek en kon geen kant op. Ze bleven volhouden omdat ze hoopten dat het grondleger hen zou komen ondersteunen. De Britse generaal-majoor Urquhart koos hotel Hartenstein als hoofdkwartier. Ondanks de vele gewonden en doden bleven de Britten daar volhouden. Ze kregen hierbij steun van Poolse troepen. Zij landden bij Driel aan de overkant van de Rijn, maar slechts een klein aantal van hen slaagde erin om de Rijn over te steken. Na negen dagen van zware gevechten was er weinig over om mee te vechten en werd het duidelijk dat het grondleger niet meer op tijd zou komen.

De overgebleven geallieerde luchtlandingstroepen moesten zich terugtrekken over de Rijn. Het terugtrekken over de Rijn vond plaats in de nacht van 25 op 26 september tijdens Operatie Berlin. Het gebeurde ’s nachts zodat de militairen niet opgemerkt zouden worden. De volgende ochtend ontdekten de Duitse troepen dat Britse en Poolse militairen ontsnapt waren. Niet iedereen wist te ontsnappen. Circa 6.500 Britten, waaronder vrijwel alle gewonden en verzorgers, werden krijgsgevangen gemaakt.

Arnhem; een spookstad

Op 23 september kregen de inwoners van Arnhem en de omliggende dorpen te horen dat ze moesten vertrekken; ze werden geëvacueerd. De inwoners namen mee wat ze mee konden nemen, maar moesten heel veel spullen onbeheerd achterlaten. Arnhem veranderde in een spookstad en werd op grote schaal door Duitse troepen geplunderd. Toen de inwoners van Arnhem in mei 1945 terugkwamen was er bijna niets meer over van de stad.

Herdenken

De Slag om Arnhem werd al snel na de oorlog herdacht. In 1945 werd er begonnen met de aanleg van de Arnhem Oosterbeek War Cemetery in Oosterbeek, waar 1.754 militairen begraven liggen. Sinds 1945 wordt nog ieder jaar in september veel aandacht besteed aan de herdenking van de Slag om Arnhem.