Overbetuwe (Driel)

Op 23 september 1941 werd in Schotland de basis gelegd voor de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Hun doel was het ondersteunen van een eventuele opstand van het Poolse ondergrondse verzet. De parachutistenbrigade stond onder leiding van Generaal-majoor Sosabowski. Onder druk van de Britse legerleiding werden de Poolse parachutisten op 6 juni 1944 onderdeel van de geallieerden bij de bevrijding van West-Europa. Hun doel om ingezet te worden bij de Opstand van Warschau ging verloren. Door het gebrek aan hulp van buitenaf konden de Duitsers de opstand op 2 oktober 1944 met veel geweld neerslaan. Duizenden Poolse burgers en strijders kwamen om.

LANDING BIJ DRIEL

Op 21 september 1944 landde, tijdens Operatie Market Garden, bij het dorp Driel de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Daar moest het met behulp van het Drielse veer de Rijn oversteken om de omsingelde 1ste Britse Luchtlandingsdivisie bij Oosterbeek te versterken. Bij aankomst bleek de veerpont verdwenen. De Poolse parachutisten trokken het dorp Driel binnen waar zij verschillende Duitse infanterie- en artillerieaanvallen te verduren kregen. Ook ondernamen ze diverse pogingen om toch de Rijn over te steken.

GENARAAL-MAJOOR SOSABOWSKI

Al voordat Operatie Market Garden begon had Sosabowski de Britse legerleiding gewezen op de mankementen van het plan. En als tijdens de uitvoering van de operatie de plannen worden aangepast blijft Sosabowski kritisch om een onnodige opoffering van militairen te voorkomen. Deze kritische houding werd niet gewaardeerd. De Britse legerleiding zorgde ervoor dat hij na de slag werd ontheven als bevelhebber. Ook gebruikte de legerleiding de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade en Sosabowski als zondebok voor het mislukken van Operatie Market Garden.

VRIENDSCHAP-PELIJKE BAND

Tijdens de septemberdagen van 1944 ontstond een vriendschappelijke band tussen de Drielse burgers en Poolse soldaten. In mei 1945 bezocht een groep Poolse parachutisten het voormalige slagveld bij Oosterbeek en Driel. Tijdens dit bezoek werden ook hun gesneuvelde kameraden begraven op de begraafplaats naast de katholieke kerk van Driel. Toen in 1946 deze graven werden overgebracht naar de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, bracht dit grote beroering teweeg bij de Drielenaren. Zij zagen het als hun dierbare plicht om de graven van hun ‘bevrijders’ te verzorgen.

Herdenken in Overbetuwe

Ondanks dat steeds meer ooggetuigen van de strijd in 1944 en 1945 ons ontvallen, blijft het herdenken in Driel de kern van de activiteiten die de herinnering aan deze periode, de verschrikkingen, het leed en de slachtoffers levend houden. In Driel wordt tijdens de Polenherdenking al meer dan 75 jaar stil gestaan bij de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem.

WIL JE MEER WETEN?

Kijk dan op de website van de Stichting Driel Polen.