Renkum (Oosterbeek)

Op 17 September landden de eerste luchtlandingstroepen op de landingsterreinen nabij Heelsum en Wolfheze. Het was het begin van een grootschalige luchtlandingsoperatie: operatie Market. De Britse luchtlandingstroepen moesten de Rijnbrug in Arnhem veroveren. De landingsterreinen in Renkum lagen echter ver af van de brug. De Britse luchtmacht had geen andere gebieden rond Arnhem geschikt bevonden om de divisie af te leveren. Het resultaat was dat de troepen eerst kilometers moesten oprukken om het doel te bereiken. Hoewel het 2e bataljon onder leiding van J.D. Frost na enkele schermutselingen onderweg de Rijnbrug wist te bereiken, stuitte de rest van de divisie op Duitse tegenstand. Het bataljon van Frost rukte op via de Lion Route via Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek-laag naar Arnhem. Andere bataljons stuitten op Duitse tegenstand bij Wolfheze.

HOTEL HARTENSTEIN

Herhaaldelijk probeerden de volgende dagen onderdelen van de divisie de troepen in Arnhem te ontzetten, terwijl ondertussen het hoofdkwartier van de divisie werd gevestigd in Hotel Hartenstein in Oosterbeek. De pogingen om de troepen bij de brug te bereiken waren tevergeefs en een defensieve perimeter werd geformeerd rond het hoofdkwartier in Oosterbeek. Waar de Duitse gewonden geëvacueerd konden worden naar verbandplaatsen achter te linies, lagen de Britse hospitalen midden in de vuurlinie. De burgers van Oosterbeek zaten ondertussen gevangen: in kelders werd geschuild tegen de gevechten, terwijl de strijd een verdieping hoger voortduurde.

De gevechten die daarop volgden waren hevig. In Oosterbeek werd van huis tot huis gevochten. Aan beiden zijden waren de verliezen hoog. Waar de Duitse gewonden geëvacueerd konden worden naar verbandplaatsen achter te linies, lagen de Britse hospitalen midden in de vuurlinie. De burgers van Oosterbeek zaten ondertussen gevangen: in kelders werd geschuild tegen de gevechten, terwijl de strijd een verdieping hoger voortduurde. Intussen hadden de Britse militairen een tekort aan voedsel, munitie en medische voorraden. De troepen konden alleen via de lucht bevoorraad worden en vaak vielen deze voorraden in Duitse handen. Uiteindelijk werd in de nacht van 25 op 26 september de perimeter van Oosterbeek geëvacueerd. De divisie trok zich terug over de Rijn, maar de gewonden van de divisie in hun verzorgers moesten achtergelaten worden. Hoewel de meningen nog altijd verdeeld zijn over de precieze aantallen, bereikten rond de 2500 militairen veilig de overkant. De bevolking van Renkum had op 23 september het bevel gekregen te evacueren, waardoor de dorpen verlaten werden. Pas na de bevrijding konden de bewoners terugkeren.

WIL JE MEER WETEN?

Kijk dan op de website van het Airborne Museum Hartenstein.