EVACUATIE VERHALEN

Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen verzameld van burgers die na de Slag om Arnhem (1944) huis en haard moesten verlaten. Deze impact van het oorlogsverleden wordt verzameld, vastgelegd en gedeeld in de Airborne Region. Op deze manier maken we de herinneringen invoelbaar en worden ze doorgegeven aan de huidige en volgende generaties.

Hieronder leest u een selectie van de verhalen die al zijn gedeeld. Klik op de pijl bij de foto om het hele verhaal te lezen. Wilt u zelf een evacuatie verhaal delen? Onderaan deze pagina vindt u informatie en het aanmeldformulier.

GEEF DE HERINNERING DOOR

Tot en met 15 oktober 2022 kunnen alle evacuees, nabestaanden, familie en gastgezinnen hun herinnering aan de evacuatie na de Slag om Arnhem doneren. Alle herinneringen worden vastgelegd in het archief van het Airborne Museum en vanaf het najaar van 2022 gedocumenteerd op een website. Twintig verhalen worden in het najaar van 2022 geselecteerd en verder uitgediept. Van deze verhalen wordt een podcast-serie en een expositie gemaakt. De expositie is te zien vanaf het voorjaar van 2023 t/m oktober in de Airborne Region; Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe.

Er wordt in het onderstaande formulier gevraagd naar contactgegevens, enkele feitelijkheden over het meemaken van de Slag om Arnhem en een hele korte samenvatting van de herinnering. Ook kunt u vermelden of er voorwerpen zijn die iets met de herinnering te maken met de herinnering.

Na het insturen van het formulier wordt er telefonisch contact opgenomen door een interviewer van de projectorganisatie.

Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen verzameld van burgers die na de Slag om Arnhem (1944) huis en haard moesten verlaten. Deze impact van het oorlogsverleden wordt verzameld, vastgelegd en  gedeeld in de Airborne Region. Op deze manier maken we de herinneringen invoelbaar en worden ze doorgegeven aan de huidige en volgende generaties.